Bæredygtighed og verdensmål for hvidevarer og elektronik

Der bliver solgt omkring 1 million stykker hvidevarer i Danmark årligt. Det er mange, og det slider på vores ressourcer som andet plast, kobber, aluminium, print, glas, sølv med mere.

Både produktion og fragt udleder CO2, som er skidt for vores miljø og er med til at skabe højere temperaturer på hele kloden. Vi kender alle konsekvensen af det, og derfor er det vigtigt, vi tager ansvar. Det skal vi også hos Service Centralen Syd.

Er vi langt? Nej, det er vi ikke – men vi er i gang og har fokus på det. Men vi skal være meget bedre.

Hvad er vi begyndt på

Vi samler naturligvis al vores papir og pap, som afhentes af et eksternt firma, der håndterer det efter gældende regler.

Al elektronik, som vi får retur, skiller vi ad, og det kommer der følgende ud af:

  • Aluminium
  • Kobber
  • Printplader
  • Plast
  • Ledninger

Kompressorer afleveres forsvarligt hos en samarbejdspartner, og kobber tages fra kompressoren.

Vi får betaling for materialerne, som dog ikke modsvarer arbejdet, men vi betaler dog heller ikke for afhentning. Vi tager også en mindre betaling ved kunder, hvor vi tager del med retur, og det skulle gerne betale for arbejdet. Hvis det kan give os en forretning i økonomisk balance, er vi tilfredse.

Materialerne samles i forskellige containere og afhentes af H. I. Hansen fra Odense, som er eksperter på området.  Det sikrer, at alt materiale bliver behandlet forsvarligt og bliver genbrugt bedst muligt. Vi har i juni 2023 sat gang i et arbejde sammen med H. I. Hansen om at forbedre processerne og sikre at al materiale bliver behandlet bedst muligt. På den måde går så lidt som muligt til spilde.

I juni 2023 er vi ligeledes ved at sætte et projekt i søen sammen med Erhvervshus Fyn omkring bæredygtighed og håndtering af skrot fra hvidevarer.

Gamle hvidevarer, der ikke længere kan repareres, afhentes af samarbejdspartner. Vi får 1 kr. per kg, men det vigtigste er, at materialerne får nyt liv. De skilles ad og genbruges, hvor det er muligt.

Varebiler:

Vi har de sidste år skiftet til mindre biler, der kører noget længere på literen. Det er godt for miljøet og selvfølgelig også godt for vores økonomi.

Vi vil meget gerne over på elbiler, men de er desværre slet ikke gode nok endnu. Der går nok minimum 3 år, før vi er der.               

Varme og El:

Vi har Odense Fjernvarme, så her kan vi ikke gøre mere selv. Vi får strøm fra et grønt energiselskab.

Vi har skiftet alle lysstofrør og lamper til LED.

 

Odense, den 19.06.2023

Ledelsen