Teknik - lidt nørdet!

Vi skriver om det tekniske bag hårde hvidevarer. Klik på det spørgsmål du gerne vil læse mere om nedenstående:

Hvordan virker et køleskab?

Sådan virker dit køleskab !

Dit køleskab er et lukket kredsløb. Der benyttes en varmepumpe hvor varmen fra køleskabets indre overføres til rummet udenfor.

Som sagt et lukket kredsløb hvor kølemiddel pumpes rundt af en kompressor. Det er kompressoren der også giver en lyd og derfor vil dit køleskab altid give "lyd fra sig".

Kølemiddel benyttes til 3 vigtige ting:

  1. Det skal fordampe og dertil kræves varme
  2. Kølemiddelts kogepunkt stiger med trykket
  3. Ved fortætning af kølemiddel afgiver det varme

Der skal benyttes kølemiddel såfremt kogepunktet i fordamperen af kredsløbet er omkring 10 grader mindre end den temperatur som du skal eller vil have i dit køleskab og hvis temperaturen er omkring 20 grader højere end omgivelsernes temperatur når kølemiddel er i den varme del som er kondensatoren.

Med mère simple ord - man skal sikre at temperaturen at det tryk der er i kredsløbet ændres mest muligt mellem den kolde og varme del at kølemidlets kogepunkt ændres med 45 grader. Kompressoren søger for det.

Kølemidlet er en væske når den løber ind under lavt tryk men den fordamper hurtigt da dens temperatur er højere end kogepunktet. Væsken bliver til damp når den løber gennem fordamperen.

Varmen som der er behov for til fordampningen kommer fra køleskabets indre.

Nu går dampen ind i kompressoren, der sikrer trykket i kondensatoren i højere. Nu stiger kogepunktets temperatur så meget at dampen fortsætter som væske. Det sikrer varmeafgivelse til omgivelserne.

Altså kølemidlet har nu taget varme ud af køleskabet. Væsken fortsætter gennem en indsprøjtningsventil og kan så starte forfra.

Se her en simpel figur til bedre forståelse.

<-- tilbage til tips & tricks